Macerování čaje - příprava domácího ledového čaje za studena

Macerování čaje a různých bylinek je čím dál populárnější. Jde o pomalé luhování za studena, tedy ve studené vodě. Macerováním docílíš sladšího nálevu a nezničíš spoustu prospěšných látek, které by horkou vodu nesnesly. Hlavně takový poctivý domácí ledový čaj je v létě k nezaplacení.

Co to je to macerování

Znamená to, že čajové lístky či bylinky nezaliješ vroucí vodou, ale vodou studenou. Luhování trvá podstatně déle, ale výsledná chuť může být často lepší než u horké varianty. Pokud čaj luhuješ přes noc, je lepší ho nechat luhovat v lednici. Za horkých dní by čaj mimo lednici mohl začít fermentovat. Při macerování v lednici je vhodné dát čaj do uzavíratelné nádoby, aby se nenakazil pachy různých dobrot, které v lednici máš.

Výhody macerování čaje a bylinek

  • výsledný čaj bude jemnější a sladší než připravený za horka a více v něm vyniknou ovocné a květinové tóny nad těmi svíravými
  • nezničíš některé prospěšné látky, které v čaji jsou (ale pozor, raw to ve většině případů nebude - viz poslední odstavec) - například šípkový čaj dělej jedině zastudena, pokud chceš, aby v něm zůstalo co nejvíce vitamínu C
  • je to velmi jednoduchá příprava ice tea - prostě nasypeš do vody a jdeš dělat něco jinýho
  • ideální způsob přípravy čaje na dovče, kde nemáš vařič

ice tea

ice tea

Základní pravidlo pro macerování

Čím více čajových lístků použiješ, tím kratší dobu luhování zvol. Takže pokud chceš svoje ice tea opravdu rychle, použij více čaje. S tím, že čajové lístky pak můžeš vyluhovat znovu. Pokud nespěcháš a chceš čaj nechat luhovat přes noc, použij čaje naopak míň. Prostě neznamená to, že když se Ti jednou osvědčí dát luhovat 6 g čaje na půl litru a za 4 hodiny je super, tak že bude super i když to samé množství čajových lístků necháš luhovat přes celou noc.

Rámcově by se dalo říct, že nejrychleji se luhují čaje zelené, pak bílé čaje a lehce oxidované černé (ty které barvou připomínají spíše čaje zelené - např. čaje z Darjeelingu či Nepálu) a nejdéle hodně oxidované černé čaje (hodně tmavě hnědé až černé - Assam či Ceylon), čaje srolované do perel (např. oolongy) a také čaje ovocné. Každopádně u každého čaje je to trochu jinak, proto je třeba to zkoušet. Optimální dobu luhování u některých konkrétních čajů najdeš níže.

Množství čaje a doba luhování

U pravých sypaných čajů jsem použila dávkování 6 g čaje na 0,5 litru vody. U bylinek a ovocných čajů to bylo různé - to je upřesněno níže. Doba luhování se pak lišila dle druhu čaje. Doba uvedená u jednotlivých čajů se vztahuje pouze ke zmíněnému poměru. Pokud třeba u jasmínového čaje doporučuji 4 hodiny, platí to na těch 6 g čaje na 0,5 litru. Takže když si vzpomeneš večer, že chceš mít ráno hotový konkrétně tento čaj, ale chceš nechat luhovat celou noc a ne si nařídit budík na jednu v noci, tak musíš použít méně čajových listků. Jen pro představu 3,75 g tohoto čaje na 0,5 l chtělo aspoň 24 hodin. Takže něco mezi ;)

Macerování zelených čajů

Jsou na macerování přímo skvělé. Všeobecně se luhují podstatně kratší dobu než jiné čaje.

Jasmínový zelený čaj - doporučená doba luhování cca 4 hodiny

  • Jasmínový čaj byl po 4 hodinách fakt top. Jasmín krásně vyniknul a byl tak akorát silný a velmi příjemný. Po 6 hodinách už byl celkem silný a jasmín trochu zanikal. Po 8 hodinách už to byla teda síla a jasmín, chudák, se krčil někde v růžku, zde teda jednoznačně doporučuju kratší dobu.

Vietnamský zelený čaj - doporučená doba luhování 1-2 hodiny

  • Vietnamský čaj, který jsem testovala, Suoí Giang, patřil mezi velmi povedené "Vietnamce", který se vyznačuje tím, že i připravený za tepla nebyl až takový zabiják, jaký znáš z vietnamských bister, ale je velmi příjemný. Po 4 hodinách macerování však už byl hodně trpký a pak se to ještě zhoršovalo. Takže jsem to zkusila znovu a hoďka byla úplně akorát.

Japonské zelené čaje - doporučená doba luhování 2-4 hodiny

  • Konkrétně jsem zkoušela Senchu a Banchu. Pokud jsi fanda tohoto trávově vyhlížejícího i chutnajícího čaje, tak u něj macerování rozhodně doporučuju. Japonské zelené čaje není potřeba luhovat nijak dlouho. Po 4 hodinách to bylo tak akorát. Možná by stačila i kratší doba. Po 6 a více hodinách už to bylo fakt moc a já se vrátila do dětství a vybavila si Večerníček s Rákosníčkem a jeho rybníkem Brčálníkem ;).
  • A pokud si rád smlsneš na ochuceným ledovým čaji, zkus čaj Sencha nebo Bancha skombinovat s kvalitním bezinkovým sirupem třeba od Kitla.

Macerování černých a bílých čajů

Hodně oxidované černé čaje - např. indický černý Assam, Ceylon

  • Černé čaje typu Assam či Ceylon, pro které je typická plná a svíravá chuť, k macerování nedoporučuju. (u těchto čajů) Žádaná svíravost se macerováním v čaji neprojeví a chuť nálevu je pak taková prázdnější. Takže pokud toužíš po černém ledovém čaji z čaje z Assamu či Ceylonu, připrav dle návodu na horký čaj a nech vychladit.

Lehce oxidované černé čaje - např. z Dajreelingu či Nepálu

  • Zde macerování rozhodně doporučuji - po 4 hodinách to byla teda ještě slabota, po 6 lepší a po 8 luxus. Takže při dávkování 6 g čaj na 0,5 litru je luhování přes noc úplně ideální
  • Tyto méně oxidované čaje (např. Golden Nepal) se skvěle doplňují s grepovým sirupem. Z těch, co jsem vyzkoušela je bezesporu nej ten od Kitla.

Bílé čaje - doporučená doba luhování - 8 a více hodin

Macerování oolongů

Pokud jde o oolongy srolované do kuliček, zde macerování trvá také trochu déle, protože srolované lístky potřebují navíc čas pro "rozmotání se". Řekněme, že celkově tak 8 hodin. V případě nesrolovaných oolongů postupuj podobně jako u zelených čajů (v případě lehce oxidovaných oolongů - mají zelenou barvu) a černých čajů (v případě více oxidovaných oolongů - mají hnědou až černou barvu).

Macerování bylinek

U bylinek bude dost záležet na druhu. Ale ty co jsem zkoušela vyšly víc než skvěle, obzvlášť sporýš (citrónová verbena) se svojí citrónovou chutí je jako ledový čaj na léto naprosto top top top.

  • Sporýš - dávkování 2g / 0,5 l, doporučená doba luhování 4-8 hodin (zde velký rozdíl nebyl).
  • Heřmánek - dávkování 3g / 0,5 l, doporučená doba luhování 4-8 hodin (zde velký rozdíl nebyl).

Macerování ovocných čajů

I ovocný čaj jde připravit za studena. Ale doporučuju spíš u směsí z drobných kousků ovoce. Pokud je tam spousta velkých kousků, luhování trvá fakt dlouho a i pak čaj nebývá tolik výrazný. Takže u ovocných čajů vidím jako vhodnější přípravu za tepla. Každopádně je-li čaj z drobnějších kousků ovoce, jako třeba Blueberry bliss, tak je to fakt ňamka.

  • Blueberry bliss - dávkování 6-8 gramů, doporučená doba luhování - minimálně 4 hodiny - čím déle, tím lépe.

Závěrem

Takže takhle to vyšlo mně. Prostě každý si musí vyzkoušet, jak to vyhovuje právě jemu a to s každým čajem zvlášť. Je třeba hrát si s množstvím čaje, délkou luhování, zkoušet různý druhy. Ale ten výsledek za to stojí! :)

Co znamená Cold brew?

Tak to je právě ten způsob, který jsem popsala výše, macerování (luhování) za studena. Cold brew je známější u kávy, ale jak vidíš, používá se i u čaje a bylinek. Velký smysl má třeba u domácího šípkového čaje. Kdy šípky sušené normálně na vzduchu rozdrtíš v hmoždíři a zaliješ studenou vodou a luhuješ přes noc, takže si zachová maximum vitamínu C.

Jak z ledového čaje připravit domácí osvěžující čajovou limonádu?

Naprosto jednoduše. Prožeň ji SodaStreamem, přihoď pár kostek ledu a je to pecka! Případně můžeš ozdobit bylinkami a čerstvým ovocem či dochutit sirupem, jako jsem to dělala na Čajobaru.

Macerování čaje v živé (raw) stravě

Nyní se vrátím k tomu jak je to s macerováním čaje, pokud si ujíždíš na živé / raw stravě.

Ty sám sice čaj horkou vodou nezaliješ, ale většina čajů už ve výrobním procesu pravděpodobně prošly jistou tepelnou úpravou.

U zelených čajů se krátce po sklizni zabraňuje oxidaci lístků (a jejich hnědnutí) tepelnou úpravou (ať už párou nebo pražením) jinak by prostě nebyly zelené. Takže udělat si raw zelený čaj je prostě nemožné. Více o výrobním procesu jednotlivých druhů čaje najdeš kdyžtak tady.

U černých čajů se sice oxidaci nezabraňuje (naopak ;) ), ale suší se v sušičkách, kde teplota převyšuje 200°C.

Jediný čaj, který se často nesuší v sušičkách je čaj bílý. Lístky se sklidí a suší na vzduchu, obvykle někde ve stínu. Anebo možná nějaký bylinkový, ale to musíš znát dodavatele, abys věděl, jak to suší, taky to spíš vidím na sušičky.

Takže čaj, ač vyluhovaný za studena, ve většině případů (až na zmíněné bílé čaje) úplně raw nebude. Ale tak furt bude mít ta pozitiva, která jsou popsána výše, takže s chutí do macerování :).

Kde koupit čaje vhodné na macerování

No přeci na eshopu Čajových Bedýnek.

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Macerování - příprava ledového čaje a čajových limonád za studena
  • Macerování - příprava ledového čaje a čajových limonád za studena
  • Macerování - příprava ledového čaje a čajových limonád za studena