Podzim 2022
Výběr 5 sypaných čajů na podzim a babí léto, které Tě přenesou do exotických krajů a připomenou Ti, že podzim je vlastně nádherný roční období.
Incredible India 80 g
Jak jsem slíbila, tak činím. Tento čaj Tě přenese na jih Indie. Mezi nekonečné pásy kokosových palem lemujících pobřeží, dobroty, ať už slané či sladké, které se neobejdou bez zázvoru, hromádky oddenků kurkumy, na které narazíš snad na každém trhu … Prostě kokos a citrónová tráva, které svou sladkostí a citrusovou chutí zjemní a příjemně doplní štiplavost zázvoru a kurkumy. Ideální čaj na takový to počasí, kdy není ani teplo ani zima.
Čaj je bez kofeinu, takže do tropického ráje se můžeš nechat přenést kdykoli.
Složení: pražený kokos, citrónová tráva, zázvor, kurkuma, kočičí dráp (vilcacora - kořen), aroma
Alergen: kokos, popřípadě stopy jiných skořápkových plodů
Příprava: 6 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 7 minut
Zamiloval sis tento bylinkový čaj? Můžeš dokoupit tady.
Black lechee 50 g
Co Ty a liči? Já tohle sladký jemně navinulý tropický ovoce prostě miluju. V Číně milují čaje ovoněné čerstvými kvítky či ovocem. Ovoní je tak, že na vrstvu sušených čajových lístků pokládají ovoce nebo čerstvé kvítky a pak je z nich zase sejmou. To se i několikrát opakuje, dokud čaj jejich chuť a vůni dostatečně nenatáhne. Mezi nejoblíbenější čaje takto vyrobené patří zelený jasmínový či černý s růží nebo liči, což je právě tento model. Zamiluješ si ho pro kombinaci lehce svíravého černého čaje s nezaměnitelnou chutí ovoce liči.
Příprava: 8 - 9 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 3 - 4,5 minuty
Zamiloval sis tento černý čaj? Můžeš dokoupit tady.
Assam Singlijan 80 g
Vrátím Tě myšlenkama zpátky do Indie. Konkrétně do čajové zahrady Singlijan, která se nachází ve státě Assam. Její název vzniknul spojením dvou assámských slov - Singali je druh sladkovodní ryby a Jan něco jako mini pramínek vody.
Pro tento čaj byly sklizeny lístky kvality STGFOP1, což je výběrová kvalita. Pokud bys to potřeboval vědět podrobněji, tak více o čajových zkratkách jsem sepsala tu.
Chuť má výraznou, vyváženou, příjemně svíravou, nasládlou s ovocnými tóny.
Příprava: 7 - 8 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 3,5 - 5 minut
Zamiloval sis tento černý čaj? Můžeš dokoupit tady.
Pu erh mini tuo cha raw 50 g
Ha a alou zase zpátky do Číny. V minulosti jsem do Čajových Bedýnek dávala tmavou (ripe - zralou) variantu tohoto čaje. Je fakt, že jsem hodně váhala, protože šlo o čaj, který buď miluješ nebo nenávidíš a to zejména kvůli typické "kompostoidní" chuti, jak ji často nazývají zástupci té "méně nadšené" skupiny. Zelená (nezralá - raw) varianta je však této "kontroverzní" chuti ušetřena. Chuťově je velmi blízká některým zeleným čajům a je to taková podzimní ideálka. Ani moc svěží ani příliš těžká.
Pu erh je město v čínské provincii Yunnan, takže ho mají v názvu všechny čaje, které odtud pocházejí. Pod pojmem Pu erh se ale hlavně rozumí určitý specifický způsob zpracování čaje, který má kolébku právě v Pu erhu. Jde o proces, jehož významnou součástí je dodatečná fermentace čajových lístků a v mnoha případech se pak formují do různých tvarů (hnízd, mističek, cihel …), které se nechají zrát několik týdnů nebo i několik let či desítek let … prostě jako archivní víno.
V tomto případě však jde o zelený pu erh, neprošel tedy fermentací. Čajové lístky se nejprve lehce opražily, usušily a následně za pomocí páry slisovaly do malých hnízd.
Je trochu natrpklý, trochu zemitý, trochu do oříškova či kávova a pokud ho nepřeluhuješ, tak je i příjemně sladký. V opačném případě trochu převládne trpkost. Obě varianty mají něco do sebe, tak vyzkoušej tak i tak.
Příprava: 4 - 6 g na 0,33 l vroucí vody, luhovat cca 5 minut. Čas je velmi orientační. Zejména pro první nálev, kdy záleží na tom, jak rychle se hnízdečko začne rozbalovat. Pu erh je ideální na přípravu stylem gong fu cha, který se připravuje obvykle v poměru 4,5 g / dcl. Dobu luhování je však třeba přiměřeně zkrátit. Zejména u dalších nálevů. Jedno hnízdečko váží zhruba 4-6 g.
Zamiloval sis tento pu erh? Můžeš dokoupit tady.
Bancha roasted 20 g
A na závěr Japonsko. Z Japonska prostě nemůže pocházet jen tak ledajaký čaj. Tato lahůdka je pražená Bancha z prefektury Nara. Čajové lístky pocházejí z jarní sklizně. Byly nejprve napařovány, pak rolovány a nakonec usušeny. K pražení došlo až těsně přes expedicí. Čaj je vyrobený z vyzrálejších lístků, stejně tak, jako zelená, podstatně frekventovanější, varianta čaje Bancha. Díky tomu obsahuje méně kofeinu než čaje vyrobené z mladých lístků a pupenů.
Má hladkou oříškovou chuť, praženou, trochu do krémova s tóny cedrového dřeva.
Příprava: 6 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 1 - 2 minuty
Zamiloval sis tento japonský čaj? Můžeš dokoupit tady.
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína