Podzim 2023
Podzimní výběr 5 sypaných čajů z různých koutů světa pro ještě barevnější podzim.
Rooibos ginger 60 g
Pokud bude venku už pěkná kosa a budeš potřebovat pořádně prohřát, tak sáhni po rooibosu se zázvorem. Zázvor spolu se skořicí tělo hezky zahřejí a provoní místnost podzimně zimní náladou. Navíc si na něm můžeš pochutnávat až do pozdních hodin, protože je od přírody bez kofeinu.
Rooibos jsou drcené lístky a stonky keře původem z Jižní Afriky. Jmenuje se Čajovec kapský (Aspalathus linearis). Červenou barvu získá oxidací (přístupem vzduchu) během zpracování. Existuje také v zelené neoxidované formě.
Složení: měsíček květ, rooibos, skořice, zázvor, pomerančová kůra, přírodní aroma, hřebíček, kardamom
Alergen: může obsahovat stopy skořápkových plodů
Příprava: 10 g na 0,6 l 100°C vody , luhuj 7 minut.
Zamiloval sis tento bylinkový čaj? Můžeš dokoupit tady.
Krétská máta 70 g
Naproti tomu, pokud budou ještě takové ty příjemné podzimní dny, kdy zahřát nebude potřeba, tak i to Čajové Bedýnky umí vyřešit.
Možná Tě napadá, proč sem ta holka cpe mátu, kterou má každej druhej plnou zahrádku nebo aspoň truhlík za oknem a navíc se hodí výhradně na léto. Ale neboj se nic. Ona totiž není máta jako máta.
Je jí stovky druhů. Ať už máta peprná, jablečná, máta Nana (ta, co se používá do Touaregu) … A pak je tu krétská máta. Ta je svou chutí, jako snad všechny bylinky, které pocházejí z Kréty, opravdu jedinečná. V krétské mátě ucítíš převážně tóny mateřídoušky a citrusů. Mentolová chuť je v ní spíše okrajová. Takže tato máta je ideální na takové ty teploty, kdy není ani teplo ani zima. A je také bez kofeinu.
Příprava: 1 čajová lžička na 0,2 litru 100°C vody, luhuj 6 minut.
Zamiloval sis tento bylinkový čaj? Můžeš dokoupit tady.
Keemun Mao feng 50 g
Pokud patříš mezi ty, kteří zahánějí podzimní chmury čokoládou, tak tu je pro Tebe čokoláda v "tekutém" stavu. Teda v tekutém bude, až zaliješ lístky tohoto čaje. Jde o čínský černý čaj z oblasti Keemun z provincie Anhui. Mao feng znamená něco jako ochmýřený vrcholek. Říká se mu tak proto, že pro jeho výrobu byly použity pouze ochmýřené tips (nejmladší, ještě nerozvinuté lístky, v nichž je nejvíce ceněných látek) a dva další nejmladší lístky.
Chuť má lehce navinulou s výraznými tóny hořké čokolády.
Příprava: 6 - 8 g na 0,6 l vroucí vody, luhuj 4 - 5 minut.
Zamiloval sis tento černý čaj? Můžeš dokoupit tady.
Pin ho jade 70 g
A pokud patříš spíš do skupiny "život je hořký, Bohu dík", tak budeš nadšený z vietnamského zeleného čaje z oblasti Yen Bai.
Má totiž takový ten břitký dozvuk pro vietnamské čaje typický. Navíc má i zajímavou bylinnou kořeněnou chuť. Je speciální tím, že lístky pocházejí z divokých starých čajovníků, některé můžou být staré i 300 let. Jejich kořeny tedy dosáhnou mnohem hlouběji než jejich mladší bráchové a tak se dostanou i k jiným minerálům, což se na jejich chuti pochopitelně promítne. Ale neboj, s tou svíravou chutí to není až tak brutální a pokud by to, přeci jen, na Tebe bylo moc, stačí zalít chladnější vodou a luhovat kratší dobu a pak bude sladší.
Příprava: 5 - 7 g na 0,3 l 75 - 80°C vody, luhuj 2 - 3 minuty. Lze zalít opakovaně.
Zamiloval sis tento zelený čaj? Můžeš dokoupit tady.
Tie guan yin Red heart 20 g
Na závěr jako vždy borec na konec. Teda spíš bohyně. Doslova jde o slavný čínský oolong Železná bohyně milosrdenství z kultivaru "Red heart". Čaj nese jméno po budhistické bohyni milosrdenství jménem Tie Kuan. Oolong pochází z provincie Fujian z regionu Anxi.
Díky jeho nasládlé ovocné chuti, oříškovým tónům a dlouhé dochuti bude podzim prostě božský.
Příprava: 6 - 8 g na 0,3 l 80°C vody, luhuj 1 - 2,5 minuty. Čaj lze zalít opakovaně a je skvělý na přípravu stylem gong fu cha. Více o tomto stylu jsem sepsala do článku na web v do záložky "příprava čaje".
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína