Marocká whisky aneb recept na pravý marocký čaj Touareg
Muslimové mají oficiálně alkohol zakázaný, nejspíš právě proto svůj čaj, marocký nejrozšířenější nápoj, nazývají s úsměvem marocká whisky. Touareg, marocký čaj je však mnohem víc, než jen nápoj. Je symbolem pohostinnosti, tradic a kultury v Maroku.
Historie Touaregu a tradice a kultura s ním spojená
Existuje spousta teorií, kdy a jak se čaj do Maroka dostal. Jedna z nich říká, že lístky zeleného čaje byly součástí balíčku, který poslala britská královna na konci 17. století marockému sultánovi jako poděkování za propuštění Evropanů ze zajetí. Další varianta je, že během krymské války v polovině 19.století se jistému obchodníkovi nepodařilo prodat zásoby čaje v Pobaltí, tak zvolil Maroko jako náhradní destinaci. Další sahá až do 12.století před naším letopočtem a mluví o tom, že čaj do Maroka přinesli Féničané.
Ať tak nebo tak, nebo úplně jinak, hlavně, že se čaj do Maroka dostal, a že si ho Maročané osvojili svým nezaměnitelným originálním způsobem a tím obohatili čajovou kulturu ve světě.
Marocký čaj je velmi intenzivní. Všeho se do něj dává velké množství. Jak čaje, tak bylinek, tak cukru.
Jeho příprava a servírování je v Maroku výsadou mužů. Je to rituál, kde každý krok má svůj význam.
To, že jde opravdu o národní nápoj dokazuje i fakt, že marocký král na spoustě fotek po celé zemi drží v ruce skleničku čaje.
Moje první (nevydařené) pokusy o Touareg
Když jsem přijela do Maroka, hned první den na tržišti jsem si nadšeně nakoupila spoustu té jejich máty, sypaný zelený čaj, pytlík s hroudami cukru a nemohla se dočkat, až si konečně připravím můj milovaný touareg.
A to pořádný kotel, ne ty jejich "panákovky".
V Čechách jsem se o to několikrát pokoušela, ale nikdy to nedopadlo. "To asi bude tou jejich mátou", říkala jsem si.
Takže nyní, když jsem měla ty správné ingredience, jsem se s chutí a velkými očekáváními vrhla do vaření. Zelený čaj jsem zalila vodou kolem 70°C a počkala 2-3 minuty. Prostě tak, jak to se zeleným čajem obvykle dělávám. Pak jsem tam dala nějaký ten cukr, spoustu máty a zamíchala to. Samozřejmě lžičkou. Na míchání po marocku, tedy přelejvání z konvičky do skleniček a zpátky, jsem byla moc netrpělivá.
Nalila jsem první várku do hrnku a natěšeně usrkla první doušek.
Cože? Co to je? Dyť to nemá s tím čajem, na který jsem se tak těšila, vůbec nic společnýho! Dyť to chutná jak přeslazený vývar z ponožek …
Zklamaně jsem odsunula hrníček stranou a dumala, kde se stala chyba.
Tajemství marockého čaje se mi podařilo rozluštit a zdokumentovat až na tradičním marockém tržišti. A tam jsem zjistila, že se v Maroku zelený čaj připravuje úplně jinak.
Video jak připravit Touareg, marocký mátový čaj
Videjko, který jsem natočila v občerstvovně na tradičním marockém tržišti SUK.
>>> Touareg video <<<
Budeš potřebovat
- 0,3 l vody
- 1 vrchovatou lžíci čínského zeleného čaje Gunpowder
- 2 hrsti čerstvé máty či jiné bylinky (viz níže)
- (nebo můžeš použít již hotovou směs Touareg - směs čaje Gunpowder s mátou Nana)
- 6 a více kostek cukru
- nerezovou konvici
- horku vzdorné skleničky na čaj
Které bylinky se přidávají do Touaregu, kolik a proč
- čerstvá máta - 2 hrsti - v horkých dnech, protože máta chladí (případně 1 lžička sušené máty Nana)
- čerstvý pelyněk - kousek větvičky - naopak ve studených dnech, protože pelyněk zahřívá
- sušená citrónová verbena - 1/2 hrsti - pro příjemnou citrónovou chuť
- badyán - 1 hvězdička - pro příjemnou anýzovou chuť
- šafrán - pár sušených pestíků - pro příjemnou vůni
Podotýkám, že ty bylinky v Maroku nekombinují. Dává se obykle jen jeden druh.
Recept na přípravu Touaregu
Čaj nasypou do nerezové konvice. Zalejí trochou vroucí vody, krouživým pohybem čaj propláchnou, nechají pár sekund odstát a vodu vylijí.
Stejný čaj zalijí opět vroucí vodou, tentokrát konvičku naplní a dají ještě na 2 minuty povařit na velmi mírný plamen. Jakmile se čaj zpění, počkají ještě cca půl minuty a stáhnou z ohně. Čajové lístky v konvičce ponechávají po celou dobu, i při servírování.
Způsob servírování Touaregu
Marocký čaj se podává na tácku, kde kromě konvičky s čajem jsou také příslušné bylinky, spousta cukru a skleničky.
Nikdy se vám nestane, že dostanete pouze jednu skleničku, a to i když si objednáte čaj jen pro jednoho. Marocká pohostinnost totiž počítá s tím, že se třeba objeví někdo, s kým byste si rádi skleničku (čaje) dali. A nemusí to být vůbec nikdo známý.
Velmi často vás osloví někdo cizí a pozve na čaj a to úplně nezištně. Samozřejmě pokud jste v turistické oblasti, kde se to jen hemží různými obchůdky se suvenýry a každý druhý prodavač vás láká na čaj, to je jiný příběh.
Do konvičky s horkým čajem přidají jednu z výše uvedených bylinek. Dále velké množství cukru. Čím sladší čaj je, tím větší úctu hostitel prokazuje svému hostu.
Chcete čaj zamíchat a zjistíte, že nemáte čím, protože vám "obsluha" jaksi zapomněla dát lžičku? Věřte, že nezapomněla. Toto je další součást rituálu servírování marockého čaje. Nemíchá se totiž lžičkou, avšak opakovaným přeléváním čaje z konvice do skleniček a zpátky. A to tolikrát, dokud se na povrchu čaje ve skleničce nevytvoří pěna. Přeléváním nejen, že vznikne požadovaná pěna, promíchá se a ochladí. Ale také zde hraje roli výška, z jaké se čaj přelévá z konvice do skleničky. Ta opět ukazuje důležitost hosta pro hostitele.
Kde koupit mátu Nana a čaj na Touareg
- buď si pořiď zvlášť mátu Nana a čaj Gunpowder - na eshopu here: máta Nana, Gunpowder
- nebo již hotovou, podotýkám, že velmi povedenou autentickou směs, zvanou Touareg - tady: směs na Touareg
Pár užitečných (čajových) arabských slovíček
čaj - atay (ataj)
cukr - soukar (sukár)
máta - naanaa (náná)
pelyněk - sheeba (šíba)
citrónová verbena - louisa (luisa)
méně / bez cukru - shweeya / ble soukar (šuíja / ble sukár)
P.S. Pokud máš pocit, že jsi podobný článek už někde viděl, třeba na stránce Authentic World Food nebo na Hedvábný Stezce, tak to není náhoda ;) Ne, nenačapali jste mě při vykrádání textů na webu. Authentic World Food je můj projekt a pro Hedvábnou Stezku jsem dříve psala do sekce etnokuchyně. Takže tak. Díky čaaaj, Bohunka :)
Líbil se Ti článek?
Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)
Související články
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína