Léto 2024

Procestuj svět s Letními Čajovými Bedýnkami. Nahlédni pod čajovou pokličku Nepálu, Indii, Gruzii, Taiwanu a dojde i na babiččinu zahrádku.

Gruzie klasik 100 g

Jestli ještě pamatuješ Bolševika, kdy jsme se soudruhy z SSSR byli „nejlepší kámoši“, tak jeden z mála čajů, který tu byl k dostání byl právě od nich. Tedy přesněji řečeno z Gruzie, která měla a má z bývalých zemí SSSR nejlepší podmínky pro pěstování čajovníku. Díky rozpadu SSSR o většinu čajových kšeftů přišla. Typické pro černý gruzínský čaj bylo, že byl nasládlý a jen velmi málo svíravý. Lístky byly droboučké, lámané.

Nyní gruzínský čaj zažívá opět vzestup. Tamní farmáři začínají i hodně experimentovat, ale samozřejmě se vracejí i ke klasice, ale už to není taková masovka, spíš pravý opak.

Tento černý gruzínský čaj má svou charakteristickou chuť černých gruzínských čajů, tedy jen velmi lehce svíravou a nasládlou. Kvalita lístků je však vyšší, není to ta drobotina jako za komančů, ale bud a první dva lístky.

Příprava: 4 g na 0,3 l vroucí vody, luhuj 5 minut

Zamiloval sis tento gruzínský čaj? Můžeš dokoupit tady.

Tulsi 80 g

Tulsi je bylinka, která se česky jmenuje Bazalka posvátná. Je to taková větší máta, alespoň vzhledově.

Na jednom z obalů s tulsi v Indii jsem se dočetla, že je to úplný „miracle“ (zázrak) – tam se s těma zdravotníma tvrzeníma nemažou tak, jako u nás :D a je hojně vužívána v ajurvédské medicíně. Pro hinduisty je tulsi vtělením bohyně Lakšmí, která je symbolem bohatství, krásy a štěstí. Proto ji také využívají při různých náboženských rituálech.

Tulsi je chuťově někde mezi bazalkou, mátou, skořicí, hřebíčekm a lékořicí. Je z ní i skvělý ice tea a neobsahuje kofein.

Příprava: 1 lžička na 0,2 dcl vroucí vody, luhovat 5 minut

Zamiloval sis tulsi? Můžeš dokoupit tady.

Granátový s rebarborou 50 g

Hodně osvěžující model ovocného čaje a to nejen díky granátovému jablku, ale také díky rebarboře, která mu dodá takovou zajímavou kyselost, která se velmi liší od té ibiškové, šípkové či citrusové. Vřele doporučuju i jako ice tea. Neobsahuje kofein.

Složení: jablko, ibišek, mrkev, granátové jablko, červená řepa, goji, rebarbora, ostružiník, chrpa, aroma

Příprava: 12 g na 0,6 l vroucí vody, luhuj 8 - 10 minut

Zamiloval sis tento ovocný čaj? Můžeš dokoupit tady.

Nepal Guranse FF BIO 50 g

Čajová zahrada Guranse se rozléhá v nadmořské výšce od 1000 do 2200 metrů. Společnost, která vlastní tuto čajovou zahradu podporuje mnohé "instituce" v tamní vesnici. Platí například učitele ve vesnické škole, podporuje místní domov pro seniory, aby měl dostatek jídla a třeba přikrývek pro potřebné.

Jde o vynikající vysokohorský nepálský čaj z jarní sklizně, tedy first flush (FF). Je voňavý, lehce nasládlý s květovými, ovocnými a kořenitými tóny a příjemnou svíravostí.

Příprava: 7 g na 0,6 l vroucí vody, luhuj 3 - 4 minuty (určitě zkus i druhý nálev).

Zamiloval sis tento nepálský čaj? Můžeš dokoupit tady.

Shanlin xi oolong 20 g

Tuhle dobrotu jsem dovezla letos v dubnu z Taiwanu spolu ještě se spoustou taiwanských lahůdek. Já ty jejich květinový oolongy prostě miluju. A tohle je jeden z nich. Květinový, trávový, nasládlý, svěží, krémový … některé nálevy jdou trochu i do zelených fazolek. Dej si ho ráno. A víš proč? Celej den pak budeš mít krásnější.

Je ručně sklizený v zimě 2023 v nadmořské výšce kolem 1200 m v oblasti Shanlin Xi. Pokud vyzkoušíš přípravu tak, jak mi ji doporučovali na Taiwanu, tak si s každým nálevem vychutnáš jiné tóny. A nezapomeň oolong před zalitím na pár vteřin propláchnout horkou vodou, aby se krásně probudil. Podrobnosti o tom, proč se to dělá a jak, najdeš v tomto článku. Článek o tom co je to oolong a jak se vyrábí najdeš prozměnu tady. Je v něm i video z výroby oolongu, které jsem natočila v Indii.

Příprava: 7 g na 0,1 l vody o teplotě 100°C; Čajové lístky nejprve krátce propláchni (proč a jak se to dělá se dočteš v tomto článku), první nálev pak luhuj 55 sekund, druhý 45, třetí zase 55, ostatní dle chuti.

Zamiloval sis tento taiwanský oolong? Můžeš dokoupit tady.

  • Léto 2024
  • Léto 2024
  • Léto 2024
  • Léto 2024
  • Léto 2024