Cold brew ice dripper – překapávač na ledový čaj a kávu
Jak Cold brew ice dripper funguje. Jaký je rozdíl v chuti čaje a kávy připravené metodou cold brew a klasickou. Co je na tuto cold brew metodu potřeba.
O mé oblíbené cold brew metodě přípravy čaje už jsem se tu párkrát zmínila. Zatím to byla taková ta klasika – zalít studenou vodou a dát přes noc do lednice (toť samozřejmě ve stručnosti). Tentokrát pro Tebe mám o něco vymazlenější způsob a to za pomocí cold brew ice dripperu. Vše uvádím jak pro čaj i kávu, protože až na malé drobnosti je vše aplikovatelný pro oba tyto oblíbené nápoje.
Co je to cold brew
Cold brew je způsob přípravy kávy a čaje, kdy se čajové lístky / káva zalije studenou vodou namísto horké. Takto sice luhování trvá výrazně déle, avšak i díky tomu dojde k vyluhování i takové chuti, která by se během pár minutového luhování v horké vodě vůbec ke slovu nedostala.
Jaký je rozdíl v chuti ledového čaje / kávy připravené cold brew metodou
Horká voda dá vyniknout více takovým těm ostřejším a hořkým tónům. Zatímco při použití cold brew metody více vyniknout ty sladší, ovocné a květové tóny (u kávy se i sníží její acidita). Výsledný nápoj připravený metodou cold brew Tě rovněž více nakopne, protože v něm bude více kofeinu. Cold brew připravený přes ice dripper hlavně nepřeluhuješ, což se Ti u klasické cold brew metody může klidně stát.
U metody za pomocí překapávače je nálev ještě jemnější. Ostřejší a hořké tóny zmizí úplně a Ty si vychutnáš, ač v jemné formě pouze ty sladké, květové a ovocné.
Jak ice dripper funguje
Ice dripper se skládá z několika nádob. Do horní se dá led a studená voda, která prokapává přes sítko / filtr, ve kterém jsou čajové lístky či káva. Do spodní nádoby pak, opět po kapkách, prokape hotový nápoj. Výsledný nápoj je jemnější než klasická cold brew metoda.
Co je na tuto cold brew metodu potřeba
Ice dripper překapávač
led z 0,3 l vody (nezapomeň na kvalitu vody – i té, ze které uděláš led … více o kvalitě vody na čaj si můžeš přečíst v tomto článku)
0,3 l vychlazené vody
6 - 9 g sypaného čaje (dle druhu) nebo 75 g čerstvě středně namleté kávy – při jemném namletí by se kapky přes kávu dostávaly velmi pomalu a byla by pak mega silná, při velmi hrubém by to bylo přesně naopak.
Kolik použít vody, čaje / kávy, ledu do ice dripperu
U čaje se můžeš odpíchnout od poměru 1 g na 0,1 dcl vody, u kávy je ten poměr 8 g na 0,1 dcl vody (v obou případech včetně té, která postupně vznikne z ledu). Příště můžeš případně přidat, pokud máš radši silnější výluh. Vyluhované čajové lístky pak můžeš ještě vyluhovat jednou či víckrát a to jak v horké vodě, tak ve studené (macerace).
Množství vody a ledu zhruba vychází v poměru 1:1, záleží na objemu nádob tvého ice dripperu s tím, že hladina hotového extraktu nesmí být vyšší než kam sahá dno filtru, aby nedošlo k potopení čajových lístků / kávy.
Postup při cold brew metodě za pomocí ice dripperu
Ujisti se, že je kohoutek horní nádoby zavřený
Umísti sítko na spodní nádobu a přesyp do něj odvážené čajové lístky / kávu
Polož na ně filtrační papírek (ano, opravdu navrch) a přikryj víčkem
Do horní nádoby nasyp led a dolej vodou a přikryj víčkem
Na chviličku otevři kohoutek tak, aby voda tekla a namočila filtrační papírek a většinu čajových lístků / kávy
Poté „utahni“ natolik, aby voda už jen kapala a to rychlostí zhruba 1 kapka za 1,5 vteřiny
A těš se na výsledek :)
- U čaje nezapomeň již prokapané čajové lístky znovu použít. Můžeš je zalít jak horkou, tak studenou vodou. Chuti v nich je stále až až a byla by škoda je vyhodit.
Proč se filtrační papírek pokládá nahoru
V případě této metody papírek neplní filtrační funkci, ale slouží k rovnoměrnému rozložení kapek vody.
Jaký čaj / káva je na tuto cold brew metodu vhodná
Já touto metodou nejraději připravuji bílý čaj, zelený čaj, zelené oolongy nebo Darjeeling z jarní sklizně. Ale je to na Tobě, jaký čaj použiješ. Prostě takový, u kterýho Ti nebudou chybět ty ostřejší a svíravější tóny. Ale pozor, oolongy svinuté do perel nebo čaje jen z tipsů (bílý čaj Silver tips / Silver needle) je třeba nejdříve probudit kraťoučkým prolitím horkou vodou, takže je to takový poloviční cold brew (vlastně se to týká všech čajů, které i pro přípravu za horka v tomto článku doporučuji propláchnout). Jinak se vyluhují jen velmi slabě (třeba zmíněný svinutý oolong by se pouhým překapáváním, bez krátkého prolití horkou vodou, vůbec nerozvinul).
Co se kávy týče, tam nejsem až takový specialista. Ideálně taková, která má ten ovocný a květový potenciál.
Jak rychle by měly kapky z horní nádoby překapávat
Kapky z horní nádoby na vodu a led by měly kapat rychlostí cca 1,5 kapky za vteřinu. Čím pomaleji budou kapky kapat, tím bude výsledný nápoj silnější a naopak. A to už je na Tobě, aby sis vychytal, co víc vyhovuje Tobě.
Jak dlouho celý proces bude trvat
Tak to opět záleží… Jednak kolik použiješ vody a ledu, jak rychle necháš kapky prokapávat a jak velké kapky Tvůj ice dripper pustí. Prostě čím více vody použiješ, čím menší kapky a nižší frekvence prokapávání, tím to bude dýl trvat a naopak. U mého ice dripperu překapávání 4 dcl vody trvalo zhruba 3 hodiny. Litrový ice dripper může být něco kolem 5 hodin a dvoulitrový třeba 8-12 hodin. Jak vidíš, není to úplně na počkání, takže je dobrý si na cold brew vzpomenout včas.
Proč se tam dáva ten led
Protože voda má být co nejstudenější a do lednice se ice dripper obvykle nevejde.
Lze použít pouze vodu bez ledu?
Ano. Stejně tak je možné použít pouze led. Ale při použití vody samotné se voda neudrží tak dlouho studená. Na druhou stranu při použití pouze ledu je velmi těžké nastavit optimální rychlost kapání, protože led odtává dost nepravidelně. A taky se Ti do horní nádoby vejde jen poloviční množsví vody. Voda tím pádem také slouží jako taková výplň mezi kostkami ledu, aby se využila kapacita nádoby, zejména pokud nění velká.
Jak dlouho cold brew vydrží
Slyšela jsem, že v lednici vydrží déle než čaj / káva připravená klasickou cestou. Klidně i přes týden a to s téměř nezměněnou chutí (například čaj připravený klasickou "horkou" cestou rychle oxiduje a tím změní chuť již druhý den). Zkusila jsem to zatím s bílým čajem z Nilgiris připravený přes ice dripper nebo s čajem Darjeeling first flush a po týdnu byl rozdíl v chuti oproti původnímu dni opravdu minimální. Takže na tom asi něco bude.
Je však důležité ho dát do zavírací nádoby a naplnit ji ideálně po okraj. Já ho dala do zavařovačky. V uzavřené nádobě jednak nenačichne např. hermelínem nebo něčím dalším z lednice, co prostě v chuti čaje cítit nechceš. Navíc prostor pro oxidaci bude taktéž téměř nulový.
Ale tak čaj Ti bude stejně chutnat natolik, že nějaké skladování nebude třeba a když už, tak nádobu nezapomeň utěsnit víčkem, aby Ti čaj pak nevoněl třeba po hermelínu ;)
Jak udržovat ice dripper
Po každém použití každou část ice dripperu propláchni čistou vodou. Hlavně teda filtr (sítko) a spodní nádobu. Horní nádoba s kohoutkem je pouze od vody, takže tu rozeberu jen jednou za čas, aby se mi silikonové těsnění kohoutku neustálým vyndaváním a nandaváním příliš neopotřebovalo. Do myčky bych ice dripper nedávala, i kdyby to výrobce dovolil.
Pokud chceš ice dripper používat jak na kávu, tak na čaj, tak se po každém umytí filtru ujisti, že není kávou cítit, abys pak třeba příště nečekaně neobjevil kávové tóny v jemném bílém čaji ;)
Kde koupit čaje vhodný na cold brew metodu pomocí ice dripperu
No přeci na eshopu Čajových Bedýnek.
Kde koupit ice dripper
Například tady.
Cold brew si lze připravit i klasickou macerací bez překapávání. Prostě zaleješ čaj / kávu studenou vodou a dáš do lednice. Konkrétní poměry a dobu luhování u jednotlivých druhů čaje a další info o macerování čaje a bylinek si můžeš přečíst v tomto článku.
Líbil se Ti článek?
Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)
Související články
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína