Co je potřeba na domácí výrobu kombuchy
Na domácí výrobu kombuchy Ti stačí pár běžně dostupných věcí a ingrediencí. Většinu máš nejspíš doma. Ne se vším se ale kombucha (scoby) kamarádí. Tak radši mrkni na podrobnosti, ať Tvé první pokusy neshoří třeba na tom, že použiješ ochucený čaj.
Násada / kultura kombuchy
- buď si řekni kámošovi, kterej si doma kombuchu připravuje (scoby se furt množí, takže o ně nebude mít nouzi)
- nebo si kup násadu někde v obchodě, zkoušela jsem třeba tu od Dr. Palisy a byla v pohodě
Voda
- čistá, bez bakterií
- nepříliš chlorovaná
- pokud kvalita vody, co Ti teče z vodovodu není úplně ok, raději si pořiď jednoduchou filtrovací nádobu
Čaj
- čistý pravý čaj (může být černý, bílý, zelený, pu erh …); pro začátek zkus nějaké levnější, přesto kvalitní modely, jako třeba zelený Gunpowder, černý Ceylon
- s co nejméně chemikáliemi, které by mohly zabít scobyho - určitě se vyhni ochucenému čaji (ať už je ochucený chemicky nebo za pomoci přírodních silic = olejů, ani jedno scobymu nesvědčí)
- i přesto, že kvašení hodně ovlivní chuť čaje a některé tóny i přebije, doporučuju používat kvalitní sypaný; s pytlíkáčem to jde taky, ale asi Tě nepřekvapí, že tomu moc nefandím a na druhou stranu zase nepoužívej hodně drahý čaje, ty si radši vychutnej samotné zatepla
- nepoužívej čaj bez kofeinu (teinu), to je jedna z látek, které kombucha potřebuje
- bylinkové čaje můžeš použít pak pro sekundární kvašení, ale vždy musí být základ pravý čaj (pro výživu scobyho)
Cukr
- nejlepší je sacharóza, takže bílý řepný nebo bílý třtinový (třtinový je lepší, není tolik rafinovaný)
- každopádně časem až si ošaháš základní výrobu kombuchy můžeš se pustit do experimentování a zkoušet i jiné druhy cukru (kokosový, palmový, vanilkový …..)
Nádoba na vaření vody a luhování čaje
- nerezový hrnec o objemu více než 5 litrů (přecijen když už se s tím pachtíš, tak stojí za to si toho vyrobit trochu víc se stejnou námahou)
- ne hliníkový ani z jiných kovů
Nádoba na primární kvašení
- nejlépe sklo (ne kov ani keramika a pokud plast, tak ten, u kterého víš, že se z něj nic neuvolňuje), objem 5 l
- praktický jsou nádoby s kohoutkem, zejména pokud máš v plánu dělat si kombuchu pravidelně; když totiž skončí primární kvašení, nemusíš scobyho vyndavat (sahat na něj a riskovat, že ho nakazíš nějakým bordelem), jen vypustíš většinu nápoje, trochu tam necháš, aby měl scoby co jíst a je to (k tomu se dostanu v článku o přípravě kombuchy)
- u nádob s kohoutkem však nezapomeň těsné víko nahradit ubrouskem (viz níže)
- koupit můžeš třeba tady
Ubrousek / plátýnko a gumička na zakrytí sklenice na primární kvašení
- musí být prodyšný, aby scoby mohl dýchat (takže na víčko zapomeň)
- musí být dostatečně hustý, aby se do sklenice nedostal prach či hmyz
- gumička hlavně aby byla dostatečně velká, aby obejmula hrdlo sklenice
Brčko na ochutnávání kombuchy
- z libovolného materiálu - z nerezu, skla bioplastu či bambusu (i plastové jde, ale … víme ;) )
Lahve se šroubovacím uzávěrem na sekundární kvašení
- skleněné
- objem 0,5-1 litr
- se šroubovacím uzávěrem pro upouštění CO2, ale k tomu se dostaneme
- k dostání třeba zde
Další články na téma kombucha
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína