Skořicový čaj z cejlonské skořice
Skořicový čaj je ten nej přítel na podzim a zimu. Skořice totiž sama o sobě tělo zahřeje, pomůže tělu s předcházením (i léčením) různých zdravotních neduhů.
V neposlední řadě Tě skořicový čaj Tě hodí do pohody nejen díky příjemné chuti a vůni, ale když dodržíš pár tipů, tak i krásné červené barvě.
Proč je v nadpisu zdůrazněno, že ta skořice je cejlonská? Copak ona není skořice jako skořice? A proč zrovna ta cejlonská? A vůbec, on jde udělat čaj čistě jen ze skořice? A je to vůbec pitelný?
Tak pojďme popořádku.
Cejlonská, čínská (či indická nebo indonéská) skořice a jaký je mezi nimi rozdíl
Skořicovník je strom vyskytující se v tropických oblastech, jako je například Srí Lanka (Cejlon), Čína, Indie, Indonésie. Skořice se vyrábí z jeho kůry nebo její určité vrstvy. Z čínského skořicovníku se používá celá kůra. Z cejlonské varianty se nejdříve oškrábe svrchní část kůry a zpracovává se pak pouze tenká vrstva zlatavé kůry pod ní a ubalí se z ní skořicová vřetena.
Vřetena z čínské skořice (Cassia) jsou tvrdší, tmavší a často vzhlednější - tak nějak pravidelněji zamotané a "neroztřepené". Ale znáš to, není všechno zlato, co se třpytí. Mnohem důležitější je chuť a v tomto ohledu cejlonská skořice tu čínskou mílovými kroky předhání. Čaj z čínské varianty je ostřejší a silnější, tak čaj z cejlonské skořice je jemný a krásně nasládlý. A pokud jsem Tě furt nepřesvědčila, tak opravdu podstatný rozdíl je v množství kumarinu. Zatímco skořice čínská ho obsahuje více než 2000 mg / kg (někdy až 8000), cejlonská pouze něco kolem 10 mg. A to je rozdíl, který se počítá.
Co je to kumarin
Kumarin je chemická látka, která je obsažena v různých rostlinách. V malém množství má příznivé účinky na lidský organismus. Ve větším množství je to však naopak a může poškodit zejména játra.
Jaká je doporučená denní dávka kumarinu?
Doporučená denní dávka, respektive dávka, která by se neměla překročit je 0,1 mg na 1 kg tělesné hmotnosti (některé zdroje dokonce uvádějí 0,05 mg). U člověka s váhou 70 kg je to tedy 7 mg.
Kolik mg kumarinu obsahuje čajová lžička mleté skořice
Když budeme vycházet z toho, že takový mírně vrchovatý kopeček skořice na středně velké čajové lžičce hodí 4 gramy, tak u čínské skořice to bude tak nějak od od 8 mg výše (v případě té koncentrované, která má 8000 mg na kg, to bude dokonce 32 mg) a u té cejlonské něco kolem 0,04 mg.
Kolik šálků skořicového čaje lze denně vypít
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že při dávkování 1 lžička mleté skořice na 0,25 l šálek si v případě čínské skořice svou denní dávku kumarinu překročil již jedním šálkem, zatímco u cejlonské by sis jich mohl dát hned několik a jsi v poho. Ale to teď jen co se týče kumarinu. Jako v případě všeho platí, produkty s léčivými účinky nevyjímaje, že všeho s mírou a nezapomeň zařazovat i dny úplně bez skořice.
Jak docílit červené barvy u skořicového čaje
Je jedna jediná drobnost, která způsobí, že nálev nebude hnědý, ale krásně červený. Teda vlastně dvě. Ta první je, že skořice musí být cejlonská (a jsme zase u toho ha ha) a ta druhá je, že se musí nechat po svaření nějakou dobu ještě doluhovat v horké vodě. Takže komplet recept na skořicový čaj here:
Recept na domácí skořicový čaj z cejlonské skořice
Jako můžeš dát lžičku jakékoli mleté skořice, zalít vroucí vodou a pár minut počkat. Ale …! Chuť nebude bůhvíjaká, barva bude klasická hnědá a o kumarinu jsme si již řekli (pokud tedy nepůjde o cejlonský model).
Ten nejlahodnější skořicový čaj, jaký znám, je z vřeten cejlonské skořice. Ten si uděláš, pokud vřetena cejlonské skořice nalámeš na pár menších kousků, dáš do kastrůlku s 0,5 l vody a povaříš tak 15 minut na mírném "ohni". Takhle dlouhou dobou vaření z ní dostaneš nejvíc účinných látek. Poté sejmi z plotny a nech ještě 10 minut odstát. A budeš koukat, jak nálev postupně přejde z hnědé barvy na zářivě červenou.
Výhoda použití celých vřeten oproti mleté skořici
Pokud sis někdy dělal čaj z mleté skořice, tak Ti to hned docvakne. Prostě tím, jak je mletá skořice jemná, tak není úplně snadné ji po vyluhování scedit přes sítko. Pokud je velmi jemné, tak Ti ho totálně ucpe a pokud jemné není, tak skoro všechno proteče, tedy výsledný nálev se příliš neliší od toho nescezeného. Prostě je tam kal, který nejdříve plave všude možně a nakonec se v rámci možností usadí u dna. To se ti pochopitelně s celými vřeteny nestane ;)
Jak skořicový čaj chutná a jak lze různé čaje vytunit přidáním skořice
Skořice je častou ingrediencí čajových směsí. Používá se zejména pro to, aby čaji dodala jemnou sladkost a příjemnou skořicovou vůni a štiplavost. Nálev z vřeten skořice či špetka skořice zajímavě obohatí například ovocný jablečný čaj, červený rooibos či černý čaj. Pokud by Tě o míchání vlastní čajové směsi zajímalo víc, mrkni na tento článek.
Účinky skořice
Skořice příznivě působí na funkci žaludku a střev, napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, má protizánětlivé účinky. Mimojiné tělo zahřívá. Více o tom, které čaje a bylinky tělo zahřejí a naopak zchladí, jsem napsala v tomto článku.
Jak poznat kvalitní cejlonskou skořici
To v podstatě už vyplynulo z úvodního odstavce. Má světlou barvu, vřetena jsou tenká, měkká, nepravidelně svinutá a taková roztřepená. Jsou-li vřetena tmavá, tvrdá, hladká a pravidelně svinutá, tak nebrat!
Kde koupit kvalitní cejlonskou skořici
No přeci na eshopu Čajových Bedýnek tady ;)
Líbil se Ti článek?
Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)
Související články
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína