Jak odstranit skvrny od čaje a kávy z hrnku, sítka, french pressu či bombilly - bez chemie

Jo jo, čaj se díky taninu hodně rád přichytává na Tvém oblíbeném čajovém nádobíčku. Ať už jde o šálek, sítko, konvičku, french press nebo třeba bombillu na maté. A s kávou to není o moc lepší. Naštěstí jsou způsoby, jak je vyčistit a to i bez chemie.

(Pozn. TATO METODA SE NEPOUŽÍVÁ NA YIXING KONVIČKY ČI JINÉ KERAMICKÉ NEGLAZOVANÉ NÁDOBÍČKO!!! To bys je zničil.)

Dle intenzity zašpinění a náročnosti přístupu ke znečištěnému místu bych nádobí a nářadí rozdělila do těchto skupin:

Šálky, hrnky a konvice s hladkým povrchem (glazurou), mírně až středně znečištěné

  • nanes na navlhčený hadřík či houbičku trochu soli nebo prášku na pečení a vytři špinavá místa
  • na místa, na která se nedostaneš rukou použij místo hadříku kartáček na zuby - opět s troškou soli či prášku na pečení

Šálky, hrnky a konvice s matným či hrubším povrchem, s různými záhyby a více zažraným čajem / kávou

  • starší nánosy je třeba trochu odmočit - nejlepší je na to směs octa a prášku na pečení
  • na jeden 0,25 l hrnek použij 1 dcl octa a lžíci prášku na pečení
  • prášek na pečení nasypej do octa po troškách, bude totiž dost šumět, poté dobře zamíchej a opět raději po troškách dolej hrnek vroucí vodou; nech působit pár hodin nebo přes noc
  • do hrnku se směsí octa a prášku na pečení můžeš ponořit taktéž menší sítko, bombillu nebo třeba vnitřní uzávěr z termosky (o tom, jak vyčistit termosku jsem se rozepsala tady)
  • po odmočení otři houbičkou kam se dostaneš a na místa, na která se nedostaneš použij kartáček na zuby
  • pro zesílení efektu použij na houbičku nebo kartáček sůl či prášek do pečiva

Velmi znečištěné nerezové nádobí, kam se hůř dostává - nerezové konvice, sítka, bombilly (spodní část), french press

  • v kastrůlku rozpusť 1 lžíci prášku do pečiva v 1 dcl octa (prášek tam syp postupně, bude dost šumět), promíchej a dolej cca 1-1,5 dcl vroucí vody
  • do vody ponoř sítko, znečištěnou rozšroubovanou spodní část bombilly či spodní kovový díl frenchpressu
  • pokud v hrnci není dostatek tekutiny, aby se nářadí potopilo, přidej v poměru ještě trochu octa, prášku do pečiva a vody (zase bacha na šumění)
  • povař na velmi mírném plameni tak 10 minut
  • poté vodu slij a jakmile teplota nádobí klesne tak, abys ho mohl čapnout, tak ho dočisti kartáčkem na zuby s troškou soli či prášku do pečiva

Jak vyčistit hubičku čajové konvice či bombillu

  • pořiď si speciální kartáček na brčka, stojí pár kaček a pořídíš ho třeba tady
  • navlhči ho a posyp solí či práškem na pečení a pusť se do čištění
  • ale pozor, jde to jen pokud není vrstva čajové patiny příliš stará a silná, na tu už Ti pak nepomůže ani svěcená voda :D

Termosky

  • To je kategorie sama pro sebe. Čajová vrstva na stěnách a na dně by se po zimě dala krájet. Jenže do termosky se tak snadno nedostaneš, kartáček na zuby je dost krátký a štětkou na lahve zase nevyvineš dostatečně velký tlak. Celý návod na to, jak odstranit čajové a kávové skvrny z termosky jsem napsala tady

Jak čajovým skvrnám předejít?

  • dej přednost sklu a lesklému porcelánu či glazované keramice (na těch čaj / káva ulpívá hůře)
  • používej měkkou / filtrovanou vodu - čaj podstatně méně ulpívá na povrchu, pokud je připravený z vody měkké (a i líp chutná), takže pokud Ti z vodovodu teče voda tvrdá, že by se dala krájet a nemáš zrovna vodu ze studánky ani nechceš zaneřádit přírodu tím, že si budeš kupovat vodu balenou, tak si pořiď filtračnní konvici na vodu, ale bacha, ne tu s takzvaným hořčíkovým mineralizérem, ten vodu sice vyčistí od vápníku, chlóru a těžkých kovů, ale obohacení vody o hořčík jí dělá opět tvrdší. Tak mrkni třeba na tuhle s pětinásobnou filtrací.
  • přidej cukr - přidáním cukru se ulpívání čaje na stěnách taktéž trochu sníží, ale tak co si budem povídat, cukr se hodí tak maximálně do Touaregu, Masala chai nebo Earl Greye …
  • no a samozřejmě umývej pečlivě po každém použití nádobíčko, ať se tam čajová patina nestihne uvelebit víc než je zdrávo

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Skvrny od čaje na kovovém nádobí a víčku od termosky - sítko, bombilla, french press - a jak je odstranit bez chemie
  • French press na čaj i na kávu anebo jak ho vyčistit bez chemie
  • Šálek s tmavým čajem pu erh - aneb jak vyčistit šálek od čaje bez chemie
  • Kalabasa s bombillou na maté - a jak bombillu vyčistit bez chemie
  • Zašpiněný hrnek od čaje - aneb jak odstranit skvrny od čaje bez chemie
  • Termoska - aneb jak odstranit skvrny od čaje bez chemie
  • Bohunka z Čajových Bedýnek popíjí maté bombilou z kalabasy