Jak určit teplotu vody na čaj (i bez teploměru)
Tak asi je jasný, že se nebavíme o 100°C. Poznat bod varu v našich nadmořských výškách není žádná věda :) Pokud ale chceš docílit teploty nižší - dle druhu čaje 60-90°C, tak to už tak jednoduchý není.
Teda aspoň pokud nemáš čajový teploměr, který odolá i vroucí vodě nebo rychlovarnou konvici, která ohřeje vodu na teplotu, po které toužíš. Mimochodem praktické srovnání rychlovarných konvic najdeš třeba tady.
Je lepší vodu uvařit a následně zchladit nebo nedovařit?
Na to bohužel není úplně jednotný názor. Určitě nech vodu nejdřív převařit "komplet", pokud ji máš třeba ze studánky a chceš mít větší jistotu, že tam nepřežije žádná "breberka". Také se říká, že převařením voda "změkne". Ale udělala jsem si takový malý test na téma "Jaká voda je nejvhodnější na čaj" a rozdílu jsem si nevšimla.
Pokud tedy máš vodu z "bezpečného" zdroje, můžeš to zkusit třeba matematicky ;)
1. Matematicky
Tady se vychází z toho, že smícháš vroucí vodu s kohoutkovou. Tj. 100°C s cca 22-25°C (to je zimní a letní teplota vody z kohoutku u mě doma ;) ) a vypočítáš, který vody má být kolik, aby Ti vyšla požadovaná teplota.
- 60°C - když smícháš vroucí s kohoutkovou půl na půl
- 70°C - když dáš 2 díly vroucí a 1 díl kohoutkový
- 80°C - 3 díly vroucí a 1 díl kohoutkový
- 90°C - je spíš lepší nechat vychladnout vroucí vodu těch pár vteřin, viz níže
Pokud máš vodu z pochybného zdroje, je lepší ji nechat projít varem vždy. Tak třeba Ti přijde vhod další bod.
2. Dle času potřebného na zchladnutí
Já teploměr do horké vody mám, takže jsem to změřila za Tebe, a to jak v chladítku (otevřená keramická miska, kam se lije vroucí voda, chvíli se počká až zchladne a pak se s ní zalije čaj) o objemu 2 deci, tak v konvici o objemu 1 litr. Obě nádoby byly bez víčka a měly pokojovou teplotu. "Experiment" opět probíhal v mém bytě vytopeném na 22°C.
A) Čas chladnutí v chladítku (porcelánová nádobka o objemu cca 2 dcl, tlustší stěna)
- 90°C hned po nalití (tím, že chladítko není předehřáté, tak vodu v tak malém množství velmi rychle zchladí)
- 85°C - 30 s
- 80°C - 45 s
- 75°C - 1 min, 50 s
- 70°C - 3 min
- 65°C - 5 min
- 60°C - 7 min, 45 s
B) Čas chladnutí v litrové konvici
- 95°C - ihned po zalití - díky většímu objemu horké vody je teplota o 5°C vyšší než při zalití do malého chladítka
- 90°C - 1 min, 20 s
- 85°C - 5 min
- 80°C - 8 min, 30 s
- 75°C - 13 min
- 70°C - 18 min
- 65°C - 24 min
- 60°C - 32 min
Jestli se Ti nechce čekat takovou dobu a matematika není Tvoje silná stránka, tak asi nejjednodušší je pro Tebe rychlovarná konvice s termoregulací, třeba taková cool retro konvice jako mám já.
Macerování - luhování čaje za studena
No a pokud máš třeba kvalitní vodu ze studny anebo je Ti blízká "raw" strava, tak můžeš zkusit macerování, nebo-li luhování čaje za studena. I s tím jsem si trochu "zaexperimentovala" ;). Podrobnosti kdyžtak here.
Teplota vody dle druhu čaje
Toto a (skoro) vše ohledně přípravy čaje najdeš v záložce Příprava čaje.
Kde koupit nějaký fajnový kvalitní sypaný čaj
No přeci na eshopu Čajových Bedýnek. Najdeš tam:
Nebo si nech zasílat Čajové Bedýnky s výběrem 5 sypaných čajů s překvapením každé roční období. Více tady.
Líbil se Ti článek?
Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)
Související články
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína