Podzim 2020
Výběr 5 sypaných čajů pro barevný podzim. Když zrovna nebude počasí na brouzdání se barevným listím, tak hurá zachumlat se do deky, otevřít knížku, šálek čaje do ruky a hned je svět veselejší.
Coconut love
- Pokud jsi měl na léto naplánovanou nějakou tropickou destinaci a jaksi to neklaplo, tak třeba Ti to aspoň trošku vynahradí tento černý čaj s kousky kokosu. Černý čaj Tě zahřeje a zahřeje Tě vlastně i ten kokos, když Tě do té exotiky přenese. Otevři sáček, zhluboka se nadýchni a rázem se ocitneš třeba v Karibiku.
Složení: černý čaj, kokosový ořech, přírodní aroma
Alergen: kokos
Příprava: 9 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 3 - 4,5 minuty
Zamiloval sis tento černý čaj? Můžeš dokoupit tady.
Assam Oaklands
- V Letní Čajové Bedýnce byl zelený čaj z Assamu v Indii ze zahrady Doomni. Tak teď můžeš pro změnu ochutnat, jaké v Assamu dělají čaje černé, které jsou pro oblast Assamu charakteristické. Tento je z letní sklizně (SF - second flush) ze zahrady Oaklands. Ty zlatavé lístky v sáčku jsou tipsy (ještě nerozvinuté pupeny, ve kterých je nejvíce ceněných látek). Je jich tam docela dost, o čemž svědčí zkratka TGFOP 1, která vypovídá o tom, jak kvalitní lístky byly pro tento čaj použity.
Chuť má plnou výraznou medově nasládlou.
Příprava: 7 - 9 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 3,5 - 5 minut
Zamiloval sis tento černý čaj? Můžeš dokoupit tady.
Rumba
- Pokud podzimní idylka pro Tebe také znamená posezení u kamen či krbu a popíjení grogu či svařáku, tak tu pro Tebe mám nealkoholickou verzi. Jde o ovocný čaj se spoustou borůvek a jiného ovoce s rumovo smetanovým nádechem. Přirozeně neobsahuje kofein.
Složení: ibišek, borůvky, jahody, maliny, hroznové víno, bezinky
Příprava: 12 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 8 - 10 minut
Zamiloval sis tento ovocný čaj? Můžeš dokoupit tady.
Da Hong Pao
- Tento oolong patří k nejlepším takzvaným útesovým čajům (Yancha) z pohoří Wuyi v čínském Fujianu, kolébky všech oolongů. Čajovníky zde rostou na skalnatých útesech, ze kterých čerpají spoustu minerálů a ty se spolu s tradičním způsobem zpracování promítnou do specifické a velmi ceněné chuti tohoto čaje. Tento oolong prošel vysokou mírou oxidace a taktéž pečením na dřevěném uhlí a tím získal svou nezaměnitelnou pečenou chuť s karamelovými tóny.
Příprava: 8 g na 0,3 l 80°C teplé vody, luhovat cca 2 minuty. Při tomto způsobu přípravy jde několikrát zalít. Skvěle se hodí na přípravu stylem gong fu cha (více na webu v záložce Příprava čaje).
Zamiloval sis tento oolong? Můžeš dokoupit tady.
Nepal Antu valley
- A na závěr je tu opět lahůdka (teda né, že by ty předchozí nebyly). Tentokrát jde o zelený čaj ze zahrady Antu valley v Nepálu z rané zimní sklizně. Zahrada Antu valley se nachází v oblasti Illam, nedaleko indického Darjeelingu v nadmořské výšce mezi 1400 - 1800 m.
- Tento zelený vysokohorský čaj obsahuje spoustu ceněných tipsů. Nasládle voní i chutná, ucítíš v něm i intenzivní ovocné tóny. Takže pokud během podzimu zatoužíš po lahodném šálku čaje, který tě i osvěží, sáhni po sáčku s názvem Nepal Antu valley.
Příprava: 7-9 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 2 - 4 minuty
Zamiloval sis tento zelený čaj? Můžeš dokoupit tady.
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína