Podzim 2018
Barevný podzim je tu a s ním i Podzimní Čajová Bedýnka, která je stejně pestrá, jako to listí, které zdobí podzimní koruny stromů a když opadá, tak úplně vybízí k tomu se v něm vesele brouzdat.
Golden Nepal
Začnem třeba zlatou barvou. "Zlatý Nepál" je vysokohorský čaj, takže i lehce drsnějšího charakteru. Chuťově i povzbuzujícími účinky podobný čajům z indického Darjeelingu. Má vysoký podíl tipsů (nerozvinutých lístků) a ač je drsnější, tak je velmi příjemné chuti a hodí se na takové to běžné popíjení.
Příprava: 7 - 9 g na 0,6 l vroucí vody, luhuj cca 2 - 3 minuty
Zamiloval sis tento čaj? Můžeš dokoupit tady.
Řecký horský čaj
V horách ještě zůstaneme, i když už v těch podstatně nižších. Horský čaj je spíš takový nečaj, s čajovníkem a jeho povzbudivými účinky nemá vůbec nic společnýho. Takže si ho v klídku můžeš dát,třeba i když přijdeš pozdě večer z toho podzimního nečasu a nebudeš se muset bát, že do rána nezamhouříš oko. Botanicky se jmenuje Sideritis scardica (Hojník horský) a Hojník se nejmenuje náhodou. Vychází ze slova "hojit" z dob, kdy se v minulosti používal na hojení ran v bitvách a má i nespočet jiných léčivých účinků. Obsahuje spoustu flavonidů a hlavně se dá i dobře pít.
Hojník se velmi vzácně objevuje i u nás, ale patří mezi ohrožené druhy. Tento pochází z řecké hory Othris, která bývala základnou Titánů v dobách, kdy bojovali s Diem. Je speciální tím, že je jednak pěstován, sbírán a zpracováván komplet ručně a také není drcený na rozdíl od většiny Horských čajů, které jsou u nás k sehnání.
Příprava: 1 lodyhu nalámej na menší kousky (stonek, listy i květy), zalij 1 litrem vroucí vody a luhuj 10 min. Pro silnější výluh můžeš i krátce povařit. Tu lodyhu si musíš poskládat ze 2 částí - spodní i horní "půlky" stonku. Musela jsem je totiž přepůlit, protože by se mi nevešly ani do tohoto sáčku, který je podstatně větší než obvykle.
Zamiloval sis řecký horský čaj? Dokoupit můžeš tady.
Green Snail
Čaj je jak víno. Jeho chuť závisí na tom, kde vyrostl, v jaké půdě, jaké bylo zrovna počasí a samozřejmě i na způsobu zpracování. Součástí "výrobního procesu" tohoto čaje je i rolování lístků, které má na výslednou chuť velmi zásadní vliv. No a v případě tohoto čaje také i na jeho jméno. Tím, že srolovaný lístek připomíná šnečí ulitky, dostal tento zelený čaj jméno Green Snail. Lístky pocházejí z rané jarní sklizně před svátkem Qing ming jie, což je Svátek čistoty a jasu a celým jménem je China Yunnan Lincang Green Snail,
Jo a při přípravě bacha, jak je srolovanej do těch ulitek, tak ve stejném objemu sušených lístků je čaje podstatně více než třeba u Golden Nepalu či Lapsangu. Takže pokud čaj připravuješ běžně od oka a ne s váhou, tak to ber v potaz.
Příprava: 6 - 7 g na 0,3 l 80°C vody, luhuj 2 - 2,5 minuty, čaj je vícenálevový
Lapsang
Lapsang je proslavený, takzvaný nakuřovaný čaj. Pochází totiž z oblasti, kde je takové vlhko, že čajové lístky nelze usušit jinak než kouřem a vzhledem k porostu dané lokality jde o kouř z borového dřeva, které je velmi bohaté na pryskyřici.
Na chuti běžných Lapsangů se toto kouřové aroma podepisuje velmi silně. Někdo to miluje, někdo nenávidí.
Tento Lapsang, celým jménem China Fujian Ming Qian Wuyi Bohea Lapsangopravdu není jen tak ledajaký.
Tak jednak pochází z proslulého pohoří Wuyi z čínské oblasti Fujian. Navíc je okuřován dvakrát, tedy okouření nemuselo být tak silné a proto ve výsledném čaji pak po kouři není vůbec žádná či jen nepatrná stopa. Naopak bys měl cítit lehce nasládlé aroma dokonce se stopami hořké čokolády. A aby toho nebylo málo, tak je ručně sklizený a to pouze tips (ještě nerozvinutý lístek) a dva první lístky, takže top kvalitka.
Příprava: 6 - 8 g na 0,6 l vroucí vody, luhuj 3 - 6 minut
Zamiloval sis tento čaj? Můžeš dokoupit tady.
Rooibos Hot Chocolate
A jelikož čokošky není nikdy dost, tak ji ucítíš zřejmě i v tomto čaji. Ale to už není dáno sušením v kouři, ale jednoduše tím, že byly do čaje přidány kakaové boby. Vlastně ani nejde o čaj.
Rooibos jsou drcené lístky bylinky, která má domovinu v Jižní Africe v provincii Západní Kapsko. Jmenuje se Čajovec kapský (Aspalathus linearis). Červenou barvu lístky získají oxidací, ale existuje taktéž v zelené neoxidované formě.
Červený Rooibos si v Africe nejčastěji dopřávají s cukrem a mlékem. V našich končinách jsme zvyklí ho pít převážně samotný (neslazený a bez mléka). Každopádně pokud miluješ indický masala chai, tak to s tím cukrem a mlékem určitě zkus, protože jak asi vidíš, tak koření, kterým je tento Rooibos ochucený,je velmi podobné tomu, které se dává právě do tohoto indického horkého nápoje a v podzimních plískanicích Tě zahřeje nejen díky teplotě, ale i díky výběru koření, které tělo zahřívá. A ano, tím, že jde o nečaj, tak si ho v klídku můžeš dát i před spaním.
Složení: Rooibos, kakaový bob, zázvor, skořice, kardamom, pepř, kořen cikorky, aroma.
Příprava: 9 - 12 g na 0,6 l vroucí vody, luhuj 4 - 6 minut
Zamiloval sis tento čaj? Můžeš dokoupit tady.
Dárek od Vykrajovátka na přání
Patříš k těm, co si k čaji rád dá nějakou tu sůšu? Tak snad Tě potěší dárek, který jsme upekly spolu s Petrou, která má ve Zlíně svou Sušenkárnu. Teda popravdě sušenky s láskou upekla Petra, já je do bedýnky pouze navkládala, ale samozřejmě taky s láskou ;). Ať už na Tebe vyšla ta s pravou vanilkou nebo levandulová, věřím, že si budeš chrochtat tak, jako já, když jsem je poprvé ochutnala. No a kromě toho, že si Petra dává záležet na výběru surovin, tak sis asi všimnul, že i design není jen tak ledajaký. Ten si hlavně můžeš vymyslet podle své nejbujnější fantazie, protože Petra Ti navrhne i vykrajovátka na přání, a že jsi to Ty, tak s promokódem ČAJB5 dostaneš slevu 5%. Uplatnit ho můžeš do 31.12.2018 na www.vykrajovatkanaprani.cz.To by se na Vánoce mohlo hodit, což? Nebo třeba na svatbu? Příležitostí se určitě najde.
Nezapomeň dodržovat i všeobecné zásady přípravy čaje, jako je například předem nahřátá konvička či šálek, luhování čajových lístků volně, nikoli v sítku a tak dále. Víc se dozvíš tady.
Hmotnost čajů: Golden Nepal 100 g, Green snail a Rooibos hot chocolate 50 g, Řecký horský čaj 30 g, Lapsang 20 g
Trvanlivost: Minimálně do srpna 2020.
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína